• Boris Johnson zou tegen vrienden hebben gezegd dat hij in serieuze geldproblemen zit.
  • Vandaar dat hij naar verluidt om donaties heeft gevraagd voor het bekostigen van onder meer zijn personal trainer en vakantie naar de Cariben.
  • Krap bij kas of niet, een aantal mensen kent Johnson als gierig, als iemand die nooit bereid is een rondje te geven of zelfs maar voor zijn eigen drankje te betalen.

Boris Johnson heeft serieuze geldproblemen, zei hij naar verluidt tegen zijn vrienden, volgens onder meer de krant The Times.

De penibele financiële situatie van de Britse premier zou ertoe hebben geleid dat hij – soms succesvol – poogt donaties van de Conservatieve Partij en andere donoren te gebruiken. Hij zou er het volgende mee betalen:

Zijn vermeende geldproblemen zouden te wijten zijn aan zijn gekelderde inkomen sinds hij aan de slag ging op 10 Downing Street, zeggen enkele bronnen dicht bij de premier.

Daarnaast heeft de scheiding van zijn tweede vrouw Marina Wheeler het nodige gekost en moet Johnson alimentatie bepalen voor een niet nader vastgesteld aantal kinderen.

Het is niet zeker hoe serieus de beweringen over Johnsons geldproblemen genomen moeten worden, aangezien we geen toegang hebben tot zijn financiële gegevens.

Maar een analyse van de inkomsten die hij heeft opgegeven en van zijn gedrag in het verleden geeft wel reden om te twijfelen aan de financiële ontberingen die Johnson zou ondergaan.

Hij behoort tot de 1 procent beste verdieners in het VK

boris johnson
Foto: Getty

Om te beginnen is Johnsons salaris van omgerekend 186.000 euro misschien niet zo duizelingwekkend hoog als dat van sommige van zijn collega's, maar dat neemt niet weg dat hij tot de 1 procent beste verdieners van het VK behoort.

Het is goed om daarbij te vermelden dat hij, in tegenstelling tot gewone burgers, veel niet zelf hoeft te betalen. Zijn huis, vervoer en een groot gedeelte van zijn kosten voor levensonderhoud komen op conto van de Britse belastingbetaler.

En hoewel zijn belangrijkste inkomstenbronnen aanzienlijk zijn gedaald, was hij vóór zijn premierschap een van de best verdienende politici van het land. Hij haalde omgerekend een krappe 320.000 euro uit zijn column in The Telegraph, bovenop zijn salaris als politicus.

De column moest hij opgeven, maar zijn boekenoeuvre brengt jaarlijks nog vele duizenden ponden aan royalty's op, blijkt uit zijn geregistreerde inkomsten.

Daarnaast ontving hij omgerekend 143.000 euro voor een speech die hij in 2019 in India gaf, plus een voorschot van 102.000 euro van uitgeverij Hodder and Staughton voor een nog te publiceren boek over Shakespeare.

Ondanks de opbrengsten nu en in het verleden, had de premier het naar verluidt zo moeilijk dat hij belangrijke spoedvergaderingen in het begin van de pandemie liet schieten.

Hij moest werken aan zijn biografie over Shakespeare, waarvan hij zei dat hij het geld nodig had om zijn echtscheiding te kunnen bekostigen, zei een bron uit de regering tegen de Sunday Times.

Een woordvoerder van Johnsons uitgever Hodder and Staughton zei dat de publicatie van het Shakespeare-boek niet in de nabije toekomst gepland staat. De woordvoerder wilde geen commentaar geven op de vraag of Johnson het voorschot heeft behouden. "We geven nooit commentaar op voorschotten van onze auteurs."

Hij zal 'nooit een drankje kopen'

boris johnson pint
Collega's van Johnson zeggen dat hij nooit een rondje geeft. Foto: Getty

Dus zit Johnson echt krap bij kas, zoals wordt gesuggereerd, of is er iets anders aan de hand?

Sonia Purnell, biograaf van de Britse premier, werkte nauw samen met Johnson toen hij nog journalist was. Zij denkt dat er een veel simpeler verklaring is voor zijn handelen.

Volgens haar zit hij niet in geldnood, maar handelt hij gewoon zoals hij altijd heeft gedaan. En dat is elk excuus aangrijpen om zijn portemonnee niet te hoeven trekken.

"Hij is al zijn hele leven erg succesvol in het vermijden van het betalen voor iets", zegt Purnell tegen Insider. "Het is een spel dat hij altijd heeft gespeeld... Ik bedoel, waar geeft hij zijn geld aan uit? Zeker niet aan rondjes in de kroeg."

Volgens Purnell heeft Johnson nog nooit een rondje gegeven. Over hun tijd als collega's in Brussel vertelt ze: "Je ging naar de bar en hij dronk andermans drankjes en kocht nooit een drankje. Ik bedoel echt nooit."

Collega's van Johnson zeggen ook dat hij de neiging heeft om schulden niet af te betalen. "Een van de eerste dingen die iemand mij vertelde toen ik daar aankwam, is dat hij je zal vragen om hem geld te lenen", herinnert Purnell zich. "Doe het niet, want hij vraagt het iedereen en betaalt nooit terug", luidde de waarschuwing volgens Purnell.

In haar biografie citeert ze een EU-ambtenaar die zei altijd op zijn hoede te zijn voor Johnsons aftroggelpraktijken. "Mij werd verteld hem nooit geld te lenen, omdat hij nooit terugbetaalde. Dus toen hij om het equivalent van 50 pond (58 euro) vroeg, weigerde ik."

Lege envelop na verloren weddenschap

boris johnson money
Een nepbankbiljet met een afbeelding van de Britse premier Boris Johnson. Foto: Getty

Met meerdere huizen, boekendeals en een dik salaris is Johnson volgens elke redelijke maatstaf welgesteld. Toch beschrijven degenen die hem kennen als 'bijna komisch zuinig met geld.'

In 2008 gaf hij in de Evening Standard zelf toe dat hij zijn tweede vrouw op hun eerste date meenam naar de Hare Krishnas, zodat hij niet voor de lunch hoefde te betalen. "Ze heeft het me nooit vergeven", zei hij.

De gewoonte om te beknibbelen zette hij voort in zijn latere leven. Zo verloor hij in een weddenschap ruim 1.000 pond (omgerekend zo'n 1.600 euro) van zijn voormalig werkgever Max Hastings, alleen weigerde hij die te betalen.

Na veel zeuren ging Johnson overstag, althans zo leek het. Hij zond Hastings een lege envelop.

"Of Hastings het geld wel of niet nodig had, doet er niet toe", zegt Purnell tegen Insider. "Feit is dat hij daar zat, een envelop van een adres voorzag, deze verzegelde en op de post deed, terwijl er niets in zat. Dat is gewoon bizar gedrag."

Alles wijst erop dat Johnson gewoon niet bereid is dingen zelf te betalen.

Purnell herinnert zich een van de eerste ontmoetingen die ze met Johnson had in de kantine van het Londense stadhuis. Als burgemeester van Londen en stercolumnist van The Telegraph piekte zijn inkomen.

"Toen ik met een collega-journalist stond te wachten om mijn lunch te betalen, schuifelde Johnson naar ons toe en vroeg hij aan mijn gezelschap of hij 3,50 euro voor een broodje kon lenen. Iets wat mijn collega stomverbaasd ook deed."

Ingewijden zeggen dat Johnsons beruchte, smoezelige verschijning deels te wijten is aan zijn weerstand om kleding te kopen.

Zijn outfits tijdens zijn burgemeesterschap bestonden vaak uit een vreemde combinatie van een vaal, grijs jasje en gemeentelijke beanies, die Johnson had gepikt van de afdeling 'gevonden voorwerpen' van Transport for London.

Kaalgeplukt door goed verdienende ex-vrouw?

boris johnson marina wheler
Boris Johnson (L) en zijn toenmalige vrouw Marina Wheeler in 2016. Foto: Getty

Centraal in Johnsons vermeende financiële malaise staat de scheiding van zijn tweede vrouw vorig jaar. Johnsons biograaf Purnell twijfelt echter aan de beweringen van ingewijden dat de scheiding hem berooid heeft achtergelaten.

"Ik denk eerder dat het een nogal seksistische aanname is om Marina de schuld te geven", zegt Purnell tegen Insider.

"Ze verdient zelf immers heel veel en heeft dat altijd gedaan. Ze is een QC (Queen's Councel, hooggeplaatste advocaat die optreedt in hoge rechtbanken, red.) en heeft het heel goed gedaan."

Het gaat er bij Purnell niet in dat zijn ex-vrouw Johnson kaal heeft geplukt tijdens de scheiding. "Ik geloof gewoon niet dat ze hem te grazen heeft genomen."

Zijn Johnsons financiën een veiligheidsrisico?

Boris Johnson Russia
Foto: Stefan Rousseau-Pool/Getty Images

Of Johnson zijn geldproblemen nu verzonnen heeft of niet, alleen al de beweringen hierover kunnen schadelijk zijn, zeggen sommige mensen.

Toen Johnson een vordering via de rechter over een openstaande schuld ontving, zei een voormalig spion tegen Insider dat zulke claims zijn reputatie kunnen schaden en hem potentieel doelwit maken voor chantage door vijandige staten.

"Al die verhalen over zijn geldnood is een beetje hetzelfde als met de pet rondgaan", vindt Purnell.

"Ik kan me voorstellen dat ze bij M16 (Britse geheime dienst, red.) stonden te trillen in hun laarzen. Het kan worden geïnterpreteerd als een uitnodiging om zijn eigen en nationale veiligheid te schenden. Dat doe je gewoon niet als premier."

Volgens de beweringen mag Johnson dan donaties hebben gevraagd voor luxe behang en bezorgmaaltijden, onduidelijk blijft tot wie de premier zich gericht zou hebben.

"We hebben geen idee wie hem geld geeft voor behang en vakanties en de rest", zegt Purnell. "En dit zijn slechts de dingen die min of meer naar buiten zijn gekomen."

De biograaf vraagt zich af wat anderen nog meer betaald hebben voor Johnson. "Zijn personal trainer, de nanny, bezorgmaaltijden, alles. Het stapelt zich op en maakt hem een groot veiligheidsrisico daar in Downing Street."

Lees meer over Boris Johnson: